Φυσικό Περιβάλλον

Το μαγευτικό φυσικό περιβάλλον της Αφύτου αιχμαλωτίζει άμεσα τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή που θα έρθει σε επαφή με αυτό. Είναι ένα θείο δώρο που έχει εμπνεύσει πάμπολλους καλλιτέχνες, επώνυμους και ανώνυμους, οι οποίοι το απεικόνισαν στα έργα τους.

022001afytosairviewΑρχικά ο επισκέπτης ξαφνιάζεται από την αντίθεση που δημιουργεί το ξερό τοπίο του πωρολιθένιου βράχου και του λιθόκτιστου παραδοσιακού οικισμού, με την οργιαστική βλάστηση που τον αγκαλιάζει, με τα νερά που ρέουν ασταμάτητα από τις αρχαίες πηγές στην πλαγιά του και το πλήθος εντόμων, πουλιών και αγρίων ζώων που βρίσκουν καταφύγιο στα μέρη που δεν μπόρεσε ακόμα να πλησιάσει το αδιάκριτο χέρι του ανθρώπου. Αν είναι τυχερός θα δει ασβούς, κουνάβια, λαγούς, αλεπούδες αρουραίους και ελάχιστα είδη φιδιών. Συνήθως συναντά κάθε είδος σαύρας, σαμιαμίδια, χελώνες, κάθε είδος εντόμου, πολύχρωμες πεταλούδες, σκαραβαίους, αγριομέλισσες, σφήκες κτλ. Η απλή και μόνο καταγραφή των εντόμων την άνοιξη ίσως αποτελέσει έργο ζωής κάποιου επιστήμονα. Το πρωί και το απόγευμα όταν δροσίζει θα μαγευθεί από το κελάηδημα των αηδονιών που ανταγωνίζονται στη μελωδικότητα τόσο μεταξύ τους όσο και ενάντια στα κοτσύφια που τιτιβίζουν ασταμάτητα.

022002peukaΚατόπιν αφήνεται να χαλαρώσει στα ζεστά γαλαζοπράσινα διαυγή νερά της θάλασσας, την οποία οι περισσότεροι τουρίστες έχουν χαρακτηρίσει ως την καλύτερη της Μεσογείου, ιδίως όταν πνέουν βόρειοι άνεμοι που διώχνουν μακριά κάθε ίχνος επιπλεόντων υλικών.

Στη συνέχεια αρχίζει να παρατηρεί το βυθό, η μάσκα και τα βατραχοπέδιλα είναι ίσως απαραίτητα εξαρτήματα για να μη χάσει κανείς τη μαγεία του βυθού που μας επιφυλάσσεται. Χιλιάδες μικρά και μεγάλα ψαράκια, καβουράκια, χταποδάκια, καλαμαράκια, αν ο κολυμβητής είναι τυχερός, κολυμπούν ολόγυρα τόσο ήμερα ώστε, πολλές φορές αγγίζουν τα πόδια των λουομένων. Γενικά, ο βυθός βρίθει ζωής και αποδεικνύει ότι ακόμη η θάλασσα εδώ παραμένει ανέγγιχτη.

022003kotsyfiΔεν είναι όμως τυχαία η παρουσία τόσης «ζωής» αφού παραδίπλα από τις αμμώδεις παραλίες υπάρχουν τα κοχυλογεννή βραχάκια, με τις πολλές πτυχές τους κατάμεστα από υποβρύχια βλάστηση, ένας σπουδαιότατος βιότοπος στον οποίο έρχονται και γεννούν όλα τα ψάρια της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής. Οι πολλοί αχινοί που είναι αγκυρωμένοι πάνω τους προστατεύουν το ανεκτίμητο αυτό μέρος της φύσης από την ανεπιθύμητη ανθρώπινη προσέγγιση που μόνο ενόχληση και καταστροφή μπορεί να επιφέρει. Εκμεταλλευόμενος ο επισκέπτης την άμπωτη όπου αποσύρονται τα νερά από τα βραχάκια μπορεί να περισυλλέξει κάθε είδος κέλυφος οστράκων και άλλων θαλασσινών πλασμάτων.

Αξίζει να θυσιάσετε ένα πρωινό και να παραβρεθείτε στην παραλία κατά την ανατολή του Ήλιου, ν’ αφουγκρασθείτε το φλοίσβο της θάλασσας σε συνδυασμό με τις μελωδίες των αηδονιών και των κοτσυφιών. Αυτό όμως που θα σας κλέψει την προσοχή είναι το άρωμα που αναδύουν τα σπάνια γυαλόκρινα ή αλλιώς κρινάκια της άμμου ή της Παναγιάς – γιατί ανθίζουν τον δεκαπενταύγουστο – που μεθούν τις αισθήσεις και ζαλίζουν τον επισκέπτη. Δεν είναι τυχαίο που έχουν εμπνεύσει ένα σωρό καλλιτέχνες, ζωγράφους, συνθέτες, ποιητές.

022004childrenswimΑν απομακρυνθείτε από την παραλία μπορεί να εντοπίσετε διάφορα βότανα αρωματικά και θεραπευτικά, πικραγγουριές, φιδόχορτα, βρώσιμα αγριολάχανα, γαϊδουράγκαθα, κώνειο, όμορφα και ευωδιαστά αγριολούλουδα, μαργαρίτες, κυκλάμινα, ία, χωνάκια, αγριοβιολέτες και πάρα πολλά άλλα.

Τα επιβλητικά γηγενή πεύκα της Χαλκιδικής δεσπόζουν στις απόκρημνες πλαγιές, στις οποίες οφείλουν την επιβίωσή τους έχουν επίσης εμπνεύσει πολλούς ζωγράφους.

Το περιβάλλον της Αφύτου είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός που πρέπει όλοι μας επισκέπτες και ντόπιοι να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού για να τον παραδώσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας καλύτερο από αυτό που παραλάβαμε.