Αρνάκι ή κατσικάκι Πασχαλιάτικο

025301katsikaki    1,5 κιλά αρνί ή κατσίκι
2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
1 μάτσο άνηθο
1 πακέτο δαμάσκηνα ξινά
Λίγες σταφίδες
Αλάτι, πιπέρι, λάδι, βούτυρο
1,5 ποτήρι ρύζι καρολίνα

Zεματάμε το κρέας και το στραγγίζουμε και στη συνέχεια το βράζουμε με λίγο αλάτι και λάδι. Όταν κοντεύει να βράσει το κατεβάζουμε και κρατάμε το ζουμί του. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κρεμμυδάκια και τα χοντροκόβουμε. Τα τσιγαρίζουμε με λάδι και προσθέτουμε τα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένα, τις σταφίδες, λίγο αλάτι και στο τέλος τον άνηθο. Στη συνέχεια καθαρίζουμε και πλένουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε με τα τσιγαρισμένα υλικά. Σε ένα ταψί ρίχνουμε το ρύζι με τρία ποτήρια ζωμό και ζεστό νερό και πάνω τα κομμάτια κρέας με λίγο βούτυρο. Ρίχνουμε πιπέρι και ψήνουμε μέχρι να φουσκώσει το ρύζι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ανακατεύοντας τα υλικά και γυρνώντας τα ροδισμένα κομμάτια κρέατος.

 


 

Μπακαλιάρος με δαμάσκηνα παραδοσιακός

025302bakaliaro    1 κιλό μπακαλιάρο αρμυρό (τον ξαρμυρίζουμε από το βράδυ).
3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
2 μικρές ντομάτες ψιλοκομμένες
½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
5-6 δαμάσκηνα ολόκληρα χωρίς κουκούτσι
4 σπυριά μπαχάρι κοπανισμένο
1 βαθύ πιάτο πατάτες τηγανητές χοντροκομμένες
Χυμό ενός μέτριου λεμονιού.

Βάζουμε τα κρεμμύδια σε μια κατσαρόλα με λίγο νεράκι και σιγοβράζουν μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα κρεμμύδια από την κατσαρόλα. Βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας τον μπακαλιάρο κομμένο σε μικρά κομματάκια, τις τηγανητές πατάτες, τα κρεμμύδια, τα δαμάσκηνα, τις ντομάτες και το μπαχάρι. Περιχύνουμε το φαγητό με το ελαιόλαδο και το 1 ποτήρι του κρασιού νερό και το σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού, ανακινούμε προσεκτικά την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο για 6 ακόμα λεπτά.

 


 

Κολομπαρόπιτα

025303kolomparopita    1,2 κιλό κολοκύθι τριμμένο χοντρά
1 ματσάκι κρεμμυδάκια
Δυόσμο
250 γραμ. Φέτα, λάδι
4 αυγά, σιμιγδάλι, αλεύρι, αλάτι, πιπέρι.

Τρίβουμε το κολοκυθάκι και το βάζουμε να στραγγίσει από τα περιττά υγρά. Ψιλοκόβουμε κρεμμυδάκια, δυόσμο και και χοντροτρίβουμε το τυρί. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν μια μάζα. Προσθέτουμε αναλόγως σιμιγδάλι για τα υγρά. Λαδώνουμε ένα ταψί και πασπαλίζουμε αλεύρι, να σχηματιστεί μια κρούστα. Απλώνουμε τη μάζα, στρώνουμε και λαδώνουμε, ρίχνουμε αλεύρι για να κάνουμε την πάνω κρούστα. Ψήνουμε στον φούρνο στους 220 ο για 20-30 λεπτά.

 


 

Κολοκυθόπιτα

500 γραμ. Αλεύρι
5 κουταλιές της σούπας λάδι
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
½ λεμόνι χυμό
1 κουταλάκι μπέικιν
½ ποτήρι νερό
1 κιλό κολοκύθι κόκκινο σε κύβους
1 φλυτζάνι καρύδια
1 φλυτζάνι σταφίδες
Σιμιγδάλι ψιλό, κανέλα
250 γραμ. Ζάχαρη.

Ζεματάμε το κολοκύθι σε λίγο νερό μέχρι να βράσει και να βγάλει τα υγρά του. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα καρύδια, τις σταφίδες, τη ζάχαρη και την κανέλα. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το σιμιγδάλι μέχρι να δέσει η γέμιση. Ανοίγουμε το φύλλο και το κόβουμε στη μέση, ημικύκλιο. Βουτυρώνουμε, βάζουμε γέμιση στη διάμετρο του φύλλου και ρολάρουμε. Τοποθετούμε το ρόλο γύρω -γύρω στο ταψί, ξεκινώντας από έξω προς τα μέσα. Όταν γεμίσει το ταψί βουτυρώνουμε και ψήνουμε στους 180 ο για 50 λεπτά. Μόλις βγάλουμε την πίτα από τον φούρνο, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.

 


 

Συκώτι χοιρινό με κρεμμύδια

1 συκωταριά χοιρινή
4-5 κρεμμύδια
½ πακέτο δαμάσκηνα ξινά
Λίγο μπαχάρι
Πιπέρι μαύρο
1 κουτί ντοματοχυμό
Αλάτι, λάδι.

Βράζουμε το συκώτι και το στραγγίζουμε. Το κόβουμε σε κομμάτια, κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες και τα τσιγαρίζουμε με το λάδι. Αφού μαραθούν, προσθέτουμε το συκώτι και το ανακατεύουμε λίγο. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, το μπαχάρι, το χυμό και το αλάτι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν χωρίς να λιώσουν τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε το πιπέρι και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

 


 

Κοτόσουπα γεμιστή με τραχανά και δαμάσκηνα

025305chickenstafed    1 κότα περίπου δυο κιλά
2-3 συκώτια πουλιών
1 φλυτζάνι τραχανά γλυκό
Πιπέρι, μπαχάρι,
Σταφίδες, δαμάσκηνα, κουκουνάρι.

Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και τα συκώτια. Ρίχνουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε ρίχνοντας μια χούφτα σταφίδες, 5-6 δαμάσκηνα ξινά, μια χούφτα κουκουνάρι και ένα φλυτζάνι ζωμό από κοτόπουλο. Τα ανακατεύουμε και τα κατεβάζουμε από τη φωτιά αφήνοντας να φουσκώσουν. Γεμίζουμε το κοτόπουλο, το ράβουμε και το ψήνουμε στον φούρνο για 1-2 ώρες.