ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ ΑΦΥΤΟΥ

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΜΕ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

024101athanasiadisΑθανασιάδης Δημήτρης
(Ιατρός, Μουσικός, Συγγραφέας)

Γεννήθηκε το 1950 και έζησε τα σχολικά και πρώτα γυμνασιακά χρόνια στην Άφυτο και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε Ιατρική και Μουσική (Πιάνο, Ανώτερα Θεωρητικά, Σύνθεση και Διεύθυνση) στην Ελλάδα και το εξωτερικό και μετά το τέλος των σπουδών του εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου δραστηριοποιήθηκε αρχικά ως γιατρός και μουσικός, ενώ από το 1985 στράφηκε αποκλειστικά στη μουσική.
Σε μια περίοδο που η μουσική εκπαίδευση στην Ελλάδα ήταν ακόμα σε νηπιακή ηλικία, συνέβαλλε στην ανάδειξή της τόσο με το διδακτικό, όσο και με το συγγραφικό του έργο. Ειδικότερα το συγγραφικό του έργο είναι σημαντικό καθότι για πρώτη φορά εμπλούτισε τη φτωχή ως ανύπαρκτη Ελληνική μουσική βιβλιογραφία, τη διέδωσε στην Ελλάδα και την έκανε γνωστή στο εξωτερικό.
Η πληθώρα των έργων του κυκλοφόρησαν σε πολλαπλές εκδόσεις και βρίσκονται σε πολλές μεγάλες βιβλιοθήκες της Ελλάδας, της Ευρώπης και των Η.Π.Α.
Σήμερα είναι Πρόεδρος και καθηγητής στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Δημοτικό Ωδείο της Βέροιας και των Γιαννιτσών.

Συγγράμματα του Δημήτρη Αθανασιάδη

 •     ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
 •     ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ (ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ)
 •     ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ (2 τόμοι)
 •     ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ (3 τόμοι)
 •     ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
 •     ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ
 •     ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑΣ (ΑΝΤΙΣΤΙΞΗ)
 •     ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑΣ (ΦΟΥΓΚΑ)
 •     ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ
 •     ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ (3 τόμοι)
 •     ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
 •     ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ (ΑΠΟ ΤΟ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟ ΩΣ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20 ου ΑΙΩΝΑ)
 •     ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ (Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΙΡΑΪΣΜΟΥ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ P . BOULEZ)
 •     Ο. MESSIAEN (ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ)
 •     ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡ’ ΟΛΙΓΟΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ)
 •     ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ – ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΜΑΛΙΣΜΟ

Ανδρέου Χρήστος (Σύντομα θα τεθεί το βιογραφικό και φωτογραφία)


024102valarutsosΒαλαρούτσος Κλεάνθης
(Ιατρός Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Δημοσιογράφος,)

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Άφυτο όπου πήγε Δημοτικό, ξεκίνησε Γυμνάσιο στη Βάλτα και . ξενιτεύτηκε στη Θεσσαλονίκη το 1968 για να βρει μαζί με την οικογένειά του (γονείς και τρία αδέλφια) την τύχη του. Μπήκε στο Α.Π.Θ. το 1973, έγινε γιατρός, πήρε την ειδικότητα του Δερματολόγου – Αφροδισιολόγου κι από τότε ζει με την εντύπωση ότι διακονεί το λειτούργημα της Ιατρικής ως ελεύθερος επαγγελματίας, αποκλειστικά.
Από μαθητής κόλλησε το μικρόβιο της Δημοσιογραφίας, ένα σαράκι που τον τρώει ακόμη. Πέρασε από πολλά γραφεία ως ρεπόρτερ, εφημερίδες, περιοδικά και ραδιόφωνα (τηλεόραση δεν έκανε ακόμη κι ελπίζει να μη μπει ποτέ στον πειρασμό), όπως τα Σπορ, τα Αθλητικά Νέα, Νέα Αλήθεια – Ελληνικός Βορράς, Μακεδονία – Θεσσαλονίκη, Πρώτη, Σπορ του Βορρά, Metrosport , Α-103 – Metropolis , πάντα με ειδικότητα το ποδόσφαιρο.
Παράλληλα έχει και την «ψώρα του συνδικαλιστή» (έπαψε προ πολλού να πιστεύει ότι μπορεί να σώσει τον κόσμο) «ταλαιπωρώντας» φίλους και συναδέλφους μέσα από τα διάφορα όργανα στα οποία μετέχει (τελευταία είναι μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης). Του έχει ανατεθεί η έκδοση του περιοδικού του Ι.Σ.Θ. «Ιατρικά Θέματα» όπου έχει την διπλή ιδιότητα του συμβούλου έκδοσης και της δημοσιογραφικής επιμέλειας.
Εκείνο που τον σώζει και του δίνει ζωή είναι οι δεσμοί του με το χωριό απ’ όπου (ισχυρίζεται ότι) δεν λείπει. Διέκρινε νωρίς ότι άξιζε τον κόπο η στήριξη του πολιτιστικού αγώνα, του τότε προέδρου της Κοινότητας (δυστυχώς η Άφυτος έγινε Δήμος – αλλά ποτέ δεν είναι αργά) Βασίλη Παυλή με τον οποίο συμπορεύτηκε στις όμορφες πρωτοβουλίες – δραστηριότητες σαν υπεύθυνος επικοινωνίας. Το ίδιο πιστεύει ότι χρειάζεται να γίνει και στη νέα απόπειρα, τόσο γιατί «η Άφυτος της Αθύτου» έχει δρόμο μπροστά της, όσο και γιατί η καταγραφή της ιστορικής – λαογραφικής – πολιτιστικής κληρονομιάς της Αφύτου, είναι χρέος όλων.


024103galanisΓαλάνης Δ. Λεωνίδας
(Καθηγητής Αρχαιολογίας – Ιστορίας, Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στην Άφυτο Χαλκιδικής, τελείωσε το Γυμνάσιο Κασσανδρείας και μετά εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου πήρε το πτυχίο αρχαιολογίας και ιστορίας.
Μετά από τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις εργάσθηκε επί 2,5 χρόνια ως επιστημονικός βοηθός στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Μετά πέρασε στην Ιδιωτική Μέση Εκπαίδευση, όπου εργάστηκε σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια.
Αργότερα πέρασε στη δημόσια εκπαίδευση όπου εργάσθηκε ως καθηγητής και Διευθυντής.
Έγραψε:

 • Άφυτος από τα αρχαία ως τα σημερινά χρόνια.
 • Γενική Ιστορία για τους υποψήφιους φοιτητές Θεωρητικών Σχολών
 • Έξι τόμους θεματογραφίας αρχαίων Ελληνικών κειμένων

Κατσάνης Νικόλαος
(Αρχιμάγειρας Σεφ, Καθηγητής Μαγειρικής)

Ο Νικόλαος Κατσάνης, γεννήθηκε το 1957 στο Millicent της νότιας Αυστραλίας.
Είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων και έχει εργαστεί σε όλα τα τμήματα των ξενοδοχείων αλλά και των επισιτιστικών επαγγελμάτων (κουζίνα, μπουφέ, ζαχαροπλαστείο, μπαρ, μετρ). Τα τελευταία δώδεκα χρόνια είναι ιδιοκτήτης και Σεφ του εστιατορίου «Σουσουράδα».
Ως Σεφ έχει κερδίσει 4 χρυσά, 2 ασημένια και 3 χάλκινα μετάλλια, σε Μεσογειακούς Διαγωνισμούς Μαγειρικής. Επίσης, με την ιδιότητα του μέλους του « Slow Food », έχει παρουσιάσει θεματικά εργαστήρια -τρία το 1998 και τρία το 2000- στο « Salon de gusto » στο Τορίνο. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στο « Metiterraneo a la Tavola », στο Ποζιτάνο της Ιταλίας. Παρουσίασε το Μακεδονικό μενού σε Νορβηγία και Αίγυπτο, ενώ έχει κάνει και τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής, οι οποίες παρουσιάστηκαν στην ΕΤ-1 Και την NRK της Νορβηγίας.
Ο Νικόλαος Κατσάνης, είναι μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας, της « Eurotongues », της ΕΝΟΑΜ και του « Slow Food ».
Συμμετέχει στο Δ.Σ του Χωριού των γεύσεων, της Λέσχης αρχιμαγείρων, και του slow food Ελλάδος.
Το εστιατόριο του, σύμφωνα με « Alfa guide », είναι ανάμεσα στα 15 καλύτερα της Ελλάδας και ένα από τα καλύτερα εκτός αστικών κέντρων (Θεσσαλονίκης – Αθήνας).
Διδάσκει στα ΙΕΚ Επανομής και έχει κάνει πολλά σεμινάρια σε αρχιμαγείρους και μαθητές, με θέματα παραδοσιακής κουζίνας, χρήση αρωματικών φυτών και βοτάνων, ενώ ο ίδιος έχει παρακολουθήσει μια σειρά από συνέδρια σχετικά με τη διατροφή.
Ακόμα, έχει συνεργαστεί με την εταιρία «ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ ΑΕ» και την «ΚΟΝΝΕΜΑΝ Εκδοτική», γράφοντας συνταγές και συμμετέχοντας σε Food styling για βιβλία και περιοδικά.
Έχει μόνιμη στήλη στο SUNDAY (ένθετο περιοδικό του αγγελιοφόρου της Κυριακής)
Ο Νίκος Κατσάνης, είναι παντρεμένος εδώ και δέκα χρόνια με την Ιωάννα Γρηγορίου, σύντροφο στη ζωή και στη δουλειά και έχουν δύο παιδιά. Ο ίδιος μιλάει αγγλικά και αραβικά.


024106afoikolovoiΚολοβός Χρήστος & Κώστας
(Μουσικοί, Καθηγητές Μουσικής)

Η μουσική τους διαδρομή ξεκινάει από μικρή ηλικία. 10 χρόνων παίρνουν τα πρώτα μαθήματα κιθάρας, αργότερα ακολούθησαν σπουδές στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με καθηγητές τους Θ. Γκρούνη και Τάκη Αναστασιάδη.
Μετά ασχοληθήκαν με την σύνθεση, παίρνοντας το 3o βραβείο στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1995, με το τραγούδι «Έρωτας για την Άφυτο» και το 1998 έκαναν τον πρώτο τους δίσκο στη Minos EMI, με παραγωγό τον Θάνο Μικρούτσικο, με τον τίτλο «Σ’αυτόν τον τόπο π’ άλλαζε χρώμα».
Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει ένα τμήμα στο Δημοτικό Ωδείο Ν.Μουδανιών, που ασχολείται με το Ελληνικό τραγούδι. Η ομάδα που έχει δημιουργηθεί ονομάζεται «Μουσικοί Χωρίς Σύνορα» και αποτελείται από παιδιά του ωδείου.
Τέλος, έχουν δώσει συναυλίες με την Ξανθίππη Καραθανάση και τον Βασίλη Λέκκα.


Mουστάκας Γεώργιος (Σύντομα θα τεθεί το βιογραφικό και φωτογραφία)


Μυλωνά Γερακίνα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Άθυτο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, από όπου πήρε και το μεταπτυχιακό της δίπλωμα.
Από το 1985 εργάζεται ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση. Είναι παντρεμένη με τον Ιωακείμ Παπάγγελο και έχει δύο παιδιά, τον Αθανάσιο και την Αρτεμισία.
Έγραψε άρθρα και μελέτες για την Άθυτο και τη Χαλκιδική, από απόψεως ιστορίας της τέχνης. Αναφέρουμε ενδεικτικά, Η Άθυτος και οι ζωγράφοι Ρέγκος, – Παραλής – Πεντζίκης , Θεσσαλονίκη 1992. «Παραστάσεις του Αριστοτέλη στη νεοελληνική τέχνη», Μακεδονικά , τ. 28 (1991-1992). «Η Χαλκιδική στη σύγχρονη ζωγραφική», στο συλλογικό τόμο Χαλκιδική , Αθήνα 2001.


024108maropiaraΜυλωνά – Πιάρα Μάρω
(Συγγραφέας)

Η Μάρω Πιάρα – Μυλωνά γεννήθηκε στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης. Γονείς της ο Δημητρός Πιάρας και η Αρετούλα Μπατσόλα. Παντρεύτηκε τον Παυσανία Μυλωνά και απέκτησαν δυο παιδιά, τον Γιώργο και τη Δήμητρα.
Η Μάρω κατά την επιθυμία του πατέρα της έγινε μοδίστρα. Κατά την επιθυμία της μητέρας της ζωγράφος και κατά την επιθυμία του Παυσανία έγινε μια καλή μαγείρισσα.
Ο Παυσανίας, έφτιαξε για τη Μάρω μια πανσιόν στην Άθυτο.
Οι συνταγές που θα βρείτε σ’ αυτό το βιβλίο είναι η παραδοσιακή κουζίνα της Αθύτου όπου η Μάρω ζει τα τελευταία χρόνια.
Το βιβλίο μαγειρικής που έγραψε το αφιερώνει στον Παυσανία για όλα τα καλά που της προσέφερε στη ζωή.


Μυλωνά Ρούλα (Σύντομα θα τεθεί το βιογραφικό και φωτογραφία)


024109papavasileiouΠαπαβασιλείου Γιάννης
(Ζωγράφος)

Ο Γιάννης Παπαβασιλείου του Αποστόλου γεννήθηκε στην Άφυτο Χαλκιδικής το 1947. Είναι παντρεμένος με τη Σοφία Παπαβασιλείου και έχουν τρία παιδιά.
Εργάζεται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Ειδικός των μεθόδων της εφαρμοσμένης φυσιολογίας του καρδιοαναπνευστικού συστήματος, με πλούσια συμμετοχή σε επιδημιολογικές έρευνες και σε ερευνητικά προγράμματα, εργασίες των οποίων δημοσιεύθηκαν σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά.
Διετέλεσε μέλος της Διοίκησης του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου και είναι μέλος του Εργασιακού Σωματείου του Νοσοκομείου.
Είναι μέλος του Δ.Σ. της Λαογραφικής Εταιρείας.
Είναι Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κασσάνδρας.
Είναι ζωγράφος με εκθέσεις ομαδικές και ατομικές στο ενεργητικό του.
Πιστεύει ότι η τέχνη, τα πολιτισμικά στοιχεία και η παράδοση, είναι ο ιδανικότερος συνδυασμός για να κρατήσουμε ζωντανό αυτόν τον τόπο, και να συνεχίσει να γράφει την ιστορία του μέσα στον χρόνο.


024111paralisgeorgiosΠαραλής Γιώργος
(Ζωγράφος)

Γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1908 στον Πολύγυρο από πατέρα Αθυτιώτη και μητέρα Πολυγυρινή. Ο πατέρας του Νικόλαος, ο οποίος εργαζόταν ως οπλουργός στον Πολύγυρο, ήταν γόνος μιας από τις παλιότερες οικογένειες της Αθύτου. Η οικογένεια αρχικά έφερε το όνομα Αθανασιάδης και εγκαταστάθηκε στην Άθυτο κατά τα χρόνια της Επανάστασης του ’21, προερχόμενη πιθανότατα από τις περιοχές του Ολύμπου. Ο πρώτος Παραλής ήταν ο Στέργιος, ο προπάππος του ζωγράφου με τον οποίο καθιερώθηκε το επίθετο, ενώ ο αδελφός του, ο Γιάννης, διατήρησε το Αθανασιάδης.
Ο Γιώργος, μοναχοπαίδι του Νικολάου Παραλή και της Αναστασίας, έχασε τους γονείς του στην παιδική του ηλικία. Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά το δημοτικό φοίτησε στη Σχολή της Αγίας Αναστασίας, όπου το ταλέντο του προς τη ζωγραφική ενισχύθηκε από το δάσκαλό του στο σχέδιο, τον γνωστό ζωγράφο Αντώνη Πολυκανδριώτη.
Με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και ουσιαστικά χωρίς κανένα στήριγμα, σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών των Αθηνών κοντά στο ζωγράφο Ουμβέρτο Αργυρό κατά το διάστημα 1928-1933. Με ανέχεια, στερήσεις και κλονισμένη την υγεία του πήρε το δίπλωμά του το 1933. Την ίδια χρονιά εξέθεσε στη Διαρκή Καλλιτεχνική Έκθεση του Ζαππείου.
Στο μεταξύ από το 1932 είχε αρχίσει να επισκέπτεται το Άγιον Όρος όπου του δινόταν η ευκαιρία να μελετήσει τη βυζαντινή τέχνη. Από τα εφηβικά του ακόμη χρόνια ερχόταν στην Άθυτο με την οποία αργότερα οι δεσμοί του έγιναν πολύ πιο στενοί. Το 1937 παντρεύτηκε και εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Θεσσαλονίκη, όπου εργαζόταν ως καθηγητής του σχεδίου και της ζωγραφικής στο Κολλέγιο «Ανατόλια» μέχρι το 1970.
Στα δύσκολα χρόνια του πολέμου και της Κατοχής δεν σταμάτησε να ζωγραφίζει και εξέθεσε έργα του του 1944 στη Θεσσαλονίκη. Το 1948 έκανε την πρώτη ατομική εμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη. Ακολούθησαν σημαντικές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Από το 1964 που απόκτησε το σπίτι του στο χωριό μας, περνούσε πλέον εδώ τα καλοκαίρια του και είχε την ευκαιρία να περπατήσει ολόκληρη την Κασσάνδρα. Το προϊόν αυτών των εξορμήσεων παρουσίασε το 1969 στο Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα, με τίτλο «Λόφοι και ακρογιάλια της Κασσάνδρας».
Ο Παραλής ζωγράφισε τοπία και από άλλες περιοχές εκτός από τη Χαλκιδική – Θάσο, Σκόπελο, Μύκονο, Νάουσα, Φλώρινα, Καστοριά- , προσωπογραφίες, νεκρές φύσεις και άλλα θέματα. Τα έργα που ζωγράφισε γύρω στα 1970, με θέματα μαγαζιά και βιτρίνες, κυρίως της Θεσσαλονίκης, τα παρουσίασε το 1972 στη γκαλερί «Άστορ» στην Αθήνα.
Πέθανε στις 5 Σεπτεμβρίου 1975 αφήνοντας αρκετά έργα του ημιτελή. Τάφηκε στον Πολύγυρο.
Η Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα και το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη τίμησαν το ζωγράφο με δύο μεγάλες αναδρομικές εκθέσεις το 1980 και 1985 αντίστοιχα.


024131paralisnikosΠαραλής Νίκος
(ζωγράφος)

Γεννήθηκε το 1941 στη Θεσσαλονίκη.
Ο πατέρας του, ο ζωγράφος Γιώργος Παραλής (1908 – 1975), του έδειξε το δρόμο της τέχνης.
Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1961 – 1966) με δασκάλους τον Ι. Μόραλη στη ζωγραφική, τον Κ. Γεωργακόπουλο στην τεχνική της βυζαντινής ζωγραφικής και τον Π. Πρεβελάκη στην ιστορία της τέχνης.
Το 1970 άρχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Αγγλία. Στην πρώτη φάση των σπουδών του παρακολούθησε στην Royal Academy και στη συνέχεια στη Σχολή Καλών Τεχνών του Reading (1971 – 1973, Master in Fine Art ). Την εποχή εκείνη ξεκίνησε τις ενότητες με τις κατασκευές και τα σήματα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών στην Αθήνα το 1974.
Το 1980 επηρεασμένος από το γλύπτη και φίλο του Σπύρο Καταπόδη και από τη γλύπτρια γυναίκα του Χριστίνα, άρχισε να επεξεργάζεται ορισμένα θέματα με τον πυλό και το γύψο.
Από το 1980 επίσης, ξεκίνησε και η συνεργασία του με την κοινότητα της Αθύτου Χαλκιδικής στα πλαίσια της οποίας έκανε τα σχέδια για τη διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας του χωριού και δημιούργησε το μουσείο της Αθύτου.
Το 1985 εντάχθηκε στην «Ομάδα Τέχνης 4 συν», με τους συναδέλφους Β. Δημητρέα, Β. Κυριάκη, Μ. Κοκκίνου, και R. Menis , συμμετέχοντας στις εκθέσεις και στις άλλες εκδηλώσεις της ομάδας.
Η συμμετοχή του όμως σε ομαδικές εκθέσεις ξεκίνησε από το 1962. Αναφέρουμε εδώ, τις Πανελλήνιες του 1965 και του 1967, την έκθεση μεταπτυχιακών καλλιτεχνών στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Οξφόρδης το 1973 και την έκθεση Ελλήνων καλλιτεχνών στο Άμστερνταμ το 1981. Όσον αφορά στις ατομικές εκθέσεις, έχει παρουσιάσει τρεις.
Στις δραστηριότητές του, σημειώνουμε τα σκηνικά που είχε κατά καιρούς κάνει για θεατρικές παραστάσεις.
Εργάστηκε ως καθηγητής καλλιτεχνικών μαθημάτων στη Μέση Δημόσια Εκπαίδευση και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πέθανε το 1995.


024122paulisvasileiosΠαυλής Βασίλης
(Γλύπτης)

Γεννήθηκε στην Άφυτο Χαλκιδικής όπου και ζει. Εκθέτει από το 1982. Μετά από προτροπή απ’ το ζωγράφο Νίκο Παραλή με τον οποίο τον συνέδεε μακροχρόνια φιλία, απέκτησε γνώσεις γύρω από τον οικισμό της Αφύτου. Ανέπτυξε έντονη πολιτιστική δραστηριότητα στην Άφυτο Χαλκιδικής ως πρόεδρος της Λαογραφικής Κίνησης από το 1981, κοινοτικός σύμβουλος το 1991, πρόεδρος του χωριού (1995-1998), διάστημα κατά το οποίο ανέτρεψε την αποστροφή των κατοίκων ως προς τον παραδοσιακό οικισμό και παράλληλα ανέπτυξε την Άφυτο μέσ’ απ΄την παράδοση, τον οικισμό και την ιστορία της. Είναι η σημερινή εικόνα της, που θεωρείται πρότυπο ανάπτυξης. Τέλος, διετέλεσε τοπικός σύμβουλος της Αφύτου (1999).
Έχει πραγματοποιήσει 14 ατομικές εκθέσεις (1986, 1992 «Μικρή Πινακοθήκη Διαγώνιος» Θεσσαλονίκη, 1987, 1988, 1989, 1995, 1997, 1998 Άφυτος Χαλκιδικής, 1994, Φεστιβάλ Κασσάνδρας Πόρτο Καρράς, 2001, Μ.Κ.Ε. «Τέχνη» Κιλκίς κ.α.) από τις οποίες τρεις ήταν αναδρομικές (1991 Αίθουσα Τέχνης Δήμου Θεσσαλονίκης, 2002 Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, 2003 Γενί Τζαμί Δήμου Θεσσαλονίκης).
Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις (1982 Γκαλερί Ζ.Μ. Θεσσαλονίκης, 1993 Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα Λάρισα, 1996 «Νέοι για την τέχνη» ΟΠΠΕΘ, 1999 Σάνη Φεστιβάλ, Κασσανδρινοί Καλλιτέχνες κ.α.)
Είναι μέλος του ΣΚΕΤΒΕ. Έργα του περιλαμβάνονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές (Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, Πινακοθήκη Ε.Μ.Σ., Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, Κοινότητες Αφύτου, Ν.Μουδανιών κ.α.)


024130paylisgiannisΠαυλής Γιάννης
(Αγγειοπλάστης, Λαϊκός Ποιητής)

Παραθέτουμε απόσπασμα κειμένου όπως γράφηκε στο περιοδικό «Κασσάνδρα»
Στην Άφυτο έζησε ο μπάρμπα-Γιάννης Παυλής του Χρίστου γεννημένος το 1912, που έχει το ταλέντο της στιχουργίας. Με τους στίχους του αφηγείται ή σατιρίζει γεγονότα και ανθρώπους. Το παρακάτω στιχούργημά του το απήγγειλε μια μέρα σε μια παρέα συγχωριανών του το 1972. Μαθεύτηκε στην Αστυνομία και τον κάλεσαν στη Βάλτα για ανάκριση. Εννοείται βέβαια ότι το είχε συνθέσει στα χρόνια της κατοχής.

Εις μάτην πάνε Χίτλερ μου, προσπάθεια και κόποι, η νέα Τάξις, που ‘θελες να θέσεις στην Ευρώπη.
Ωραία προτερήματα σου προίκησεν η φύσις, αλλά δεν το κατόρθωσες τον κόσμο να κερδίσεις.
Τα όπλα σου ηθέλησες με δάφνας να τα στέψεις κι όλη την ανθρωπότητα, για να την καταστρέψεις.
Ο Τσώρτσιλ, Ρούσβελτ, Τσουδερός κι ο γείτονάς σου Στάλιν στα παλαιά σου σύνορα σε φέρανε και πάλιν.
Είναι μεγάλη προσβολή το γόητρο να ρίξεις και στο παλιό επάγγελμα πάλι να καταλήξεις.

Επίσης έγγραψε και άλλα ποιήματα ένα από τα οποία για τη γυναίκα του Μαρία αναφέρεται στο κεφάλαιο Θρύλοι και Παραδόσεις.


024133stamoulisathanasiosΣταμούλης Αθανάσιος
(Ιεροψάλτης)

Γεννήθηκε στην Άθυτο από πατέρα Αθυτιώτη και μάνα Μικρασιάτισσα το 1933. Από τους πολύ καλούς ψάλτες που έβγαλε ο τόπος. Έμαθε τα πρώτα μουσικά του γράμματα από τους πολλούς και καλούς ψαλτάδες που είχε το χωριό και οι οποίοι λόγω του μεγάλου αριθμού τους έψαλαν, όπως θέλει η παράδοση, από τα στασίδια τους. Έκανε σπουδές βυζαντινής και ευρωπαϊκής μουσικής στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Πτυχιούχος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Ιωάννης ο Δαμασκηνός Θεσσαλονίκης. Μαθητής του Α. Καραμάνη με έντονα τα σημάδια στο ψάλσιμό του της μακράς αγιορείτικης ψαλτικής παράδοσης την οποία γνώρισε από κοντά για δεκατέσσερις ολόκληρους μήνες στα νεανικά του χρόνια (1949-1950), όταν για λόγους επισιτισμού βρέθηκε στο Άγιο Όρος. Ξεκίνησε τη ψαλτική του διακονία από το αναλόγιο του χωριού του, στο οποίο επέστρεψε και έκλεισε μια πορεία τριάντα και πλέον ετών το 2000. Ενδιάμεσα έψαλε στην Αγία Αικατερίνη του Πειραιά, στην Αγία Τριάδα της Θεσσαλονίκης, στον Ευαγγελισμό της Καλαμαριάς, στην Κοίμηση του Πευκοχωρίου και στον Άγιο Νικόλαο της Καλλιθέας. Συμμετείχε σε χορωδίες βυζαντινής μουσικής με τις οποίες έδωσε δεκάδες συναυλίες μουσικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πέθανε το 2001 και τάφηκε στο κοιμητήρι του χωριού του.


024132stamoulischrisostomosΣταμούλης Χρυσόστομος
(Καθηγητής Θεολογικής ΑΠΘ, Μουσικός, Μαέστρος)

Γεννήθηκε στην Άφυτο από γονείς Αφυτιώτες το 1964. Σπούδασε θεολογία στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, του Ντάραμ (Αγγλίας) και του Βελιγραδίου (Σερβίας). Το 1989 αναγορεύθηκε διδάκτορας Θεολογίας του Α.Π.Θ. Επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. σήμερα διδάσκει τα μαθήματα της Δογματικής Θεολογίας και της Φιλόκαλης Αισθητικής της Ορθοδοξίας. Έκανε μουσικές σπουδές στο Μακεδονικό και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Διευθυντής Χορωδιών και Ορχηστρών από το 1982. Σήμερα διευθύνει τη Χορωδία και Ορχήστρα Νέων του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Θεσσαλονίκης . Έχει συγγράψει σειρά βιβλίων και άρθρων. Χαρακτηριστικότερο το Κάλλος το άγιον. Προλεγόμενα στη φιλόκαλη αισθητική της Ορθοδοξίας (2004). Το 1998 εισήλθε στη δισκογραφία εκδίδοντας τον πρώτο δίσκο σε δική του μουσική, με τίτλο Λιταία Πύλη. Ακολούθησαν οι μουσικές για τις ταινίες Απόστολος Παύλος (2000) και Καππαδοκία (2002).