Ι. Ναός Αγ. Παντελεήμονα
063001agpanteleimonΣτο χώρο που οι κάτοικοι της αρχαίας πόλης της Αφύτου τιμούσαν τις Νύμφες και τον Διόνυσο κτίσθηκαν τρεις Χριστιανικοί Ναοί. Για τον πρώτο δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες πληροφορίες, που μιλούν για μονόχωρο μικρό κτίσμα (4.05?2.70) της πρώιμης μεσοβυζαντινής περιόδου. Τα σωζόμενα αρχιτεκτονικά μέλη του δεύτερου παραπέμπουν σε παλαιοχριστιανική βασιλική Εκκλησία, ενώ ο τρίτος, που σώζεται σήμερα, φαίνεται να κτίσθηκε στο δεύτερο μισό του 19 ου αιώνα και τιμάται στον άγιο Παντελεήμονα, καθώς αποτελούσε το καθολικό του μετοχίου της Ι. Μ. Παντελεήμονος του Αγίου Όρους. Πρόκειται για μικρό μονόχωρο κτίσμα, με νάρθηκα και κτιστό τέμπλο. Σώζονται τοιχογραφίες πνεύματος νεοκλασικού.

Ι. Ναός Αγ. Δημητρίου
063002agdimitriosΠέτρινος φιλόκαλος ναός κτισμένος το 1859 πάνω στα ερείπια αρχαιότερου ναού αφιερωμένου στον ίδιο άγιο. Πρόκειται για ξυλόστεγη, τρίκλιτη βασιλική με τρούλο, ενσωματωμένο κωδωνοστάσιο, νάρθηκα, γυναικωνίτη και αυλή. Ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας είναι η λιθανάγλυφη παράσταση των κτητόρων στο νότιο τοίχο του ναού, καθώς και το λίθινο περιστέρι στο καμπαναριό.

Ι. Ναός Ταξιαρχών
063003taxiarxonΗ αγιογραφημένη Εκκλησία των Ταξιαρχών κτίστηκε στη διάρκεια του α΄ μισού του 17 ου αιώνα (1647). Το σπουδαίο αυτό μνημείο, πρώτος ενοριακός ναός του χωριού, που δείχνει την ευημερία της Αφύτου στους χρόνους της τουρκοκρατίας, κατεδαφίστηκε το 1954. Στη θέση του ανεγέρθη νέος μονόχωρος ναός που και αυτός τιμάται στους άγιους Ταξιάρχες.

Ι. Ναός Αγ.Γεωργίου
063004aggeorgiouchurchΤο γνωστό για τους ντόπιους Λαυριώτικο. Το καθολικό του μετοχίου της Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους. Πρόκειται για μονόχωρο, ξυλοστεγή ναό που κτίστηκε το 1867. Πρόσφατα αναπαλαιώθηκε με τη φροντίδα της Εκκλησίας και των ανθρώπων του χωριού.

Ι. Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου
063005panagiaschurchΕξωκλήσι στα ανατολικά του χωριού δίπλα στην παραλία. Ξυλόστεγη μονόχωρη βασιλική με γυναικωνίτη. Κτίστηκε το 1885. Το ξύλινο τέμπλο του κοσμείται με αγιογραφίες του β΄μισού του 19 ου αιώνα. Εδώ τελείται η καλοκαιρινή πανήγυρη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ι. Ναός Αγ. Αθανασίου
063006agathanasiouchurchΕξωκλήσι στα ανατολικά του χωριού κοντά στην παραλία, στην περιοχή Βάρκες. Πρόκειται για μονόχωρο, ξυλόστεγο κτίσμα, στο τέμπλο του οποίου εντυπωσιάζει η εικόνα του αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, που φανερώνει την αγάπη των ανθρώπων του χωριού για το Άγιο Όρος. Κτίστηκε το 1903.

Ι. Ναός Αγίας Τριάδος
063007agtriaschurchΕξωκλήσι στα όρια του αύλειου χώρου του Δημοτικού Σχολείου. Μονόχωρο, ξύλινο κτίσμα του 1934. Κτίστηκε στα ερείπια παλαιότερου ναού που βρισκόταν στο κέντρο νεκροταφείου. Στην αυλή του, αλλά και στο ιερό βήμα σώζονται τμήματα κιόνων, που πρέπει να προέρχονται από το προηγούμενο κτίσμα.

Ι. Ναός Αγ. Νικολάου
063008agnikolaouchurchΕξωκλήσι ΝΑ του χωριού, δίπλα στην παραλία, στην περιοχή Λιόση. Ξυλοστεγές, μονόχωρο κτίσμα του 20 ου αιώνα, που πιθανόν να οικοδομήθηκε πάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικού ναού.

 

Ι. Ναός Αγ.Ιωάννου Προδρόμου

Πρόσφατα στα νότια του χωριού βρέθηκαν ερείπια από μικρό ξωκλήσι, που τιμάται στον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Ήδη ξεκίνησε προσπάθεια στη θέση του να κτισθεί μικρό προσκυνηματικό εκκλησάκι.